Corona maakte dat mensen minder geneigd waren om hulp te zoeken als ze het psychisch-emotioneel lastig hadden.

Deels omdat die problemen even wat naar de achtergrond gedrongen leken, wegduiken achter wat de pandemie en de maatschappelijke gevolgen ervan aan aanpassing vroegen. Deels ook, omdat mensen om praktische redenen (anderhalve meter afstand!, thuis blijven!) huiverig werden om hulp te zoeken bij een coach of therapeut.

Ik wilde die terughoudendheid wegnemen. Uitstel lost weinig op (integendeel), terwijl online (beeldbellen) zeker een goede optie is. Eén die ik al snel na het begin van de pandemie (en mijn eigen ziek worden) omarmd heb. Náást gewoon face-to-face sessies natuurlijk.


 

Online of persoonlijk?

Die vraag is voor mij als therapeutisch coach eigenlijk pas ontstaan vanwege de corona-crisis. Met aanvankelijk een lichte tegenzin ben ik – gedwongen (ook doordat ik zelf ziek werd) – overgegaan op het aanbieden van online sessies.

Als snel was ik echter ‘om’. De praktijk wijst uit dat een online sessie niet onder hoeft te doen voor een ‘live’ sessie. Dat die net zo persoonlijk en effectief kan zijn. Bovendien blijkt het een prima alternatief te zijn voor mensen die echt willen kiezen voor mijn visie en benadering van bijvoorbeeld burn-out of ADD, maar simpelweg te ver weg wonen om langs te komen. Niets staat ons dus nog in de weg om, ook nu alle ellende over is, beide vormen naar behoefte en verlangen te kiezen, of te combineren en af te wisselen. Kortom: het is een blijvertje geworden.

Even de mogelijkheden op een rij:

Persoonlijk

Eerlijk gezegd: ik heb persoonlijk een lichte voorkeur voor sessies waarbij je tegenover mij zit. Ik heb meer zicht op je, op je complete lichaamstaal. Afstemming op jou gaat dan ook sneller en natuurlijker. En het is gewoon fijn, juist ook in tijden van ‘lockdown’, om een warm mens tegenover je te hebben. Dat geldt misschien intuïtief ook voor jou.

Ook had ik het gevoel dat ik je meer en makkelijker bedding en vertrouwen, een gevoel van ‘holding’ kan geven als het emotioneel voor je wordt. Bovendien ontvang ik je met een kopje thee en biedt mijn sessiekamer je een fijne en rustige sfeer. Na afloop is er altijd de mogelijkheid voor een ontspannende wandeling in de Haarlemmerhout, letterlijk aan het eind van de straat, om alles nog eens rustig te laten bezinken. In één woord: er is meer beleving.

Om die reden zullen de meeste mensen die in de buurt wonen en zich makkelijk naar mij kunnen verplaatsen hier de voorkeur aan geven.

Onder COVID-19 bleef mijn praktijk dan ook in het anderhalve meter-tijdperk open voor persoonlijke sessies. Zolang we allebei maar gezond waren. Daarbij hield ik mij aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD en de Leidraad infectiepreventie Covid-19 van het RBCZ. Deze had ik omgezet naar een eigen COVID-19 Protocol dat afgestemd is op wat er in mijn praktijk nodig en redelijk is.

Dat kwam er in het kort hier op neer:

  • Persoonlijke sessies kunnen alleen doorgaan als we allebei geen griepachtige verschijnselen hebben.
  • Is daar wel sprake van, dan word je verzocht om de afspraak te verplaatsen of om te laten zetten naar online;
  • We geven elkaar geen hand, niezen en hoesten in de elleboog en houden minimaal anderhalve meter afstand;
  • Ik ontsmet toilet, bel, deurklinkers en trapleuningen vóór en na je bezoek en zorg voor voldoende ventilatie; we wassen vóór en na onze handen.

Is een van ons ziek, dan is online zeker een goed alternatief, maar er zijn meer redenen om voor coaching/therapie via beeldbellen te kiezen.

Online: een prima alternatief

Sinds het begin van de pandemie heb ik echter ook de nodige ervaring opgebouwd met online begeleiding. Ik kan nu niet anders zeggen, dan dat online sessies doorgaans even effectief kunnen zijn. Er is feitelijk geen verschil met persoonlijke sessies.

Dat komt deels omdat we visueel veel dichter bij elkaar zijn. Mits de verbinding goed is heb ik zo beter zicht op je gezichtsuitdrukking en kan ik zo ook gevoelsmatig even dicht bij je zijn en soms zelfs beter, dan als we op twee meter afstand of meer tegenover elkaar in mijn spreekkamer zitten. Energetisch beweeg ik bovendien net zo mee met jou en jouw proces als anders, ook daarin voel ik geen verschil.

Er zijn ook nog wat andere voordelen:

  • Online sessies zijn efficiënter. Er is minder ‘ritueel’ vóór en na de sessie, we gaan sneller naar waar het om gaat.
  • Efficiënter ook, omdat het je een rit naar mijn praktijk/Haarlem bespaart. Hoe verder weg je woont, hoe aantrekkelijker dat wordt.
  • Zo kan ik ook beschikbaar voor je zijn als je ver weg woont – in Groningen of België bijvoorbeeld, of in het buitenland.
  • Ook als je licht grieperig bent of maar weinig tijd hebt tussen je werkzaamheden en huiselijke beslommeringen door, kunnen we gewoon met elkaar aan de slag.
  • Er kan meer rust om de sessie heen zijn en tijdens en na de sessie kan je meteen wat aantekeningen maken, reflecteren op wat er boven gekomen is.
  • Als je dat prettig vindt kunnen we tussen de reguliere sessies (die 60-90 minuten duren) ook kortdurende contactmomenten inlassen die dan 20-30 minuten duren.

Inmiddels begeleid ik het overgrote deel van mijn cliënten uitsluitend online, en wederzijds met veel voldoening. Simpelweg omdat ze te ver weg wonen – van Groningen tot Maastricht, Winterswijk tot Hoekse Waard, maar ook in België en taalgenoten in het verre buitenland – maar wel mijn begeleiding verkiezen vanwege mijn bijzondere benadering.  Sommigen van deze cliënten merken bovendien gaandeweg of achteraf op dat zij vermoeden dat zij zich misschien nog wel meer of sneller konden openstellen dan als zij bij mij in de sessiekamer zouden zijn.

Hoe dan ook, online cliënten zijn minstens even tevreden als cliënten die bij mij in de praktijk komen. Zo blijkt ook wel uit deze feedback van Barbara uit Brabant:

“Mijn online sessies met Gerphil waren erg fijn en constructief . De rust en zorgvuldigheid waarmee Gerphil me door de sessies begeleidde zorgden ervoor dat de afstand geen probleem was. Ook de opstellingen en het doorvoelen van gevoelens waren goed te doen en het maakt niet uit of je op je slaapkamer zit of in zijn sessieruimte. Als je maar zeker weet dat niemand je kan storen. Het heeft me een hoop nieuwe inzichten en een blijvende verandering in mijn leven gebracht.” – Barbara uit Brabant

Sessies samen

De enige beperking van online is dat het niet geschikt is voor echt relatiewerk, samen met je partner. Daarvoor is het noodzakelijk dat je tegelijk dicht bij elkaar en toch van elkaar gescheiden bent – en vrijelijk met en naar elkaar toe kunt bewegen. Ook moet ik jullie afzonderlijk en in interactie kunnen zien en ervaren. Dat vraagt twee mensen op ieder een eigen stoel samen naast elkaar voor mij. Dat kan niet online, zelfs/zeker niet in twee schermen – postzegeltjes in Zoom.

Privacy en internet

Inmiddels hebben we allemaal ervaring opgebouwd met online. Ook de technologie is volwassen geworden. Je hoeft je ook geen zorgen te maken wat privacy betreft. Ik gebruik voor online sessies een veilige (‘AVG-proof’) videodienst die goedgekeurd is door mijn beroepsvereniging (Zoom Pro).

Het enige wat je nodig hebt is een browser en een apparaat (liefst een PC of laptop, maar eventueel ook tablet, mobiel) met een (al dan niet inbouwde) camera/webcam. En een stabiele internet verbinding natuurlijk.

Waarom kiezen? Mix & match!

Veruit de meeste werkvormen kunnen prima online plaatsvinden. Bovendien is het mogelijk om beide vormen naar wens te combineren. We kunnen online beginnen en op een later moment een of meerdere persoonlijke sessies inlassen, of omgekeerd.

Wel lenen sommige methodieken, denk aan lichaamswerk en wandelmeditatie, zich beter voor een persoonlijk bezoek. Die zullen we dan, indien nodig, moeten inplannen als een persoonlijke sessie. Dat geldt op zich ook voor werkvormen waarbij opstellingen en beweging in de ruimte worden gebruikt, maar zelfs daar is een mouw aan te passen. Zo heb ik ook voor opstellingen inmiddels manieren gevonden om ze op afstand met elkaar te doen.

Waarom wachten?

De volgende vraag is: waarom zou je dan nog wachten met therapeutische begeleiding? Juist ook tijdens de pandemie (zie ook mijn artikel ADD in lockdown – als je emmer overloopt) kon een sessie snel veel verheldering en rust brengen.

Mijn argumentatie indertijd? Als je bijvoorbeeld tegen een burn-out aan zat, dan bevrijdde thuiswerken je weliswaar van de psychische druk op de gebruikelijke werkplek. Maar je wist ook dat daar binnen afzienbare tijd een eind aan zou komen. Bovendien komt thuiswerken met extra uitdagingen. Gebruik dan juist ‘nu’ die fysieke afstand om je op je werk te bezinnen – en schakel hulp in.

Als je al tegen je AD(H)D aanliep, dan bevrijdde thuis zitten je weliswaar van een hoop prikkels, maar daar kwamen andere weer voor in de plaats. Denk aan onderprikkeling, bijvoorbeeld, en gevoelens van contactloosheid. Of overprikkeling als je opgehokt zit met je kinderen. De hele situatie kan je dan juist meer en makkelijker van slag brengen. Je doen terugtrekken in mentale afwezigheid en warrig makken, je gevangen houden in lusteloosheid, vage angstigheid of gevoelens van neerslachtigheid en eenzaamheid. Dat is ook een kans: het maakt het aangrijpen op wat er diep in je speelt juist eenvoudiger.

Er geen gras over laten groeien

Maar ook nu: wacht niet tot het ‘vanzelf’ weer wat rustiger in je wordt. Of de situatie vanzelf weer terug gaat naar normaal – of ‘beter’ wordt. Dat kan lang duren en dat ‘normaal’ kan ook weer danig tegenvallen.

Kennismakingssessie?

Als je eens kennis wil maken met mij en hoe ik werk, vraag dan een kennismakingssessie aan. Dat gaat heel goed online. We gaan meteen de diepte in, zodat je ook ervaart hoe het is om met mij te werken aan jezelf. Daarna besluit je of en hoe je eventueel verder wil.

Ga daarvoor naar de contactpagina en stuur mij een bericht. Ik zie je graag – hoe dan ook.

© Gerphil Kerkhof | april & november 2020 – juni 2021 – april 2023

 


Tot slot

Ben je geïnteresseerd in mijn benadering voor (Zijnsgeoriënteerde) therapie en coaching bij burn-out (en chronische stress), bij AD(H)D? Hoe ik het proces zie (de Queeste van Heling) – en hoe ik dat qua begeleiding concreet maak? Maak dan een afspraak voor een eerste sessie – in mijn praktijk in Haarlem dan wel online.