BEGELEIDING

Opbloeien, wakker worden, zelfbevrijding – dat vraagt om begeleiding. Therapeutische begeleiding, maar ook coaching en inzet van verbeelding en intuïtie. Hoe wil Essential Waves jou concreet en praktisch terzijde staan?

GIDS EN REISGENOOT ZIJN
in jouw ontdekking van jezelf

Er is werkelijk moed nodig om te leven vanuit bezieling. Om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Je ADD te bevrijden, je burn-out te doorstaan.

De stilte in jezelf op te zoeken, maar ook datgene wat die stilte verstoort. Wat je hindert die stilte te verdragen.

Begeleiding daarbij betekent: jou in dit ontdekkings- en bevrijdingsproces te ondersteunen. Hoe doen we dat praktisch?

coaching - ontstijgen naar wie je werkelijk bent

GROEI-
PIJN

Keerpunten in ons leven kunnen heftig manifest zijn, maar zich ook laten voelen als een sluimerend, zeurderig ongenoegen, onrust en onbestemd verlangen. Pas als we echt in die pijn als groeipijn kunnen verblijven, gaat er iets in ons open – en wordt een kantelpunt bereikt.

1. Het proces – concreet

Ieder traject, iedere Queeste naar Heling, begint met het ontwikkelen van een gemeenschappelijk begrip van hoe het is (de ‘aanleiding’), wat daaraan ten grondslag zou kunnen liggen. En hoe we dat aanvliegen.

Die directe aanleiding kan heel divers zijn. Denk aan:

… burn-out, zelfacceptatie bij ADD/ADHD, verwerking van een jeugdtrauma, onbestemde gevoelens van verdriet, eenzaamheid en beklemming, seks/liefdesverslaving of juist bindingsangst, blokkades in je functioneren (uitstelgedrag), belemmerende onzekerheid en zelftwijfel, emotionele vlakheid en gevoelens van richting- en doelloosheid – of ‘gewoon’ weer/meer gaan leren voelen …

We bespreken dat in de intake en in het schrijven van jouw levensloop. Dan gaan we aan de slag. Om te beginnen zal ik je tijdens onze sessies steeds beter leren afstemmen op je lichaam. De gedachte is, dat goed kunnen luisteren naar je lichaam toegang biedt tot wat er wèrkelijk in je gaande is. Ook geeft je dat al rust.

Vervolgens gebruiken we therapeutische technieken als dieptewerk, repeterende vraag, open onderzoek, opstellingen en visualisaties om dieper af te dalen in jezelf. Om dóór je verkrampingen heen vertrouwd te raken met wie je werkelijk bent: je innerlijke wijsheid – je Essentie.

Ook thuis aan de slag

Sessies alléén zijn niet zaligmakend. Groei en zelfbevrijding vragen van je, dat je ook tussendoor actief aan de slag gaat. Op de eerste plaats doe je dat, door regelmatig stil te staan bij wat er zich in jou kenbaar maakt.

Ook geef ik je oefeningen mee voor thuis. Deze oefeningen zijn essentiële training om verder en dieper te komen. Ze helpen je ook om jezelf te begeleiden in wat er in je boven komt. Reken voor deze zelfbeoefening op zo’n 20-30 minuten per dag.

Lees hier hoe je jezelf optimaal begeleidt en ondersteunt.

Duur en einde van de begeleiding

Je bent ieder moment vrij om te besluiten tot een nieuwe afspraak. Toch vraag ik je er tenminste vanuit te gaan om 5-8 sessies te besteden. Het zal vaak langer duren (zie hieronder), maar het proces vraagt echt even doorpakken.

We besluiten samen wanneer je je doelen bereikt hebt en we kunnen stoppen met de begeleiding. Dan kijken we samen terug op het proces en wat je bereikt hebt.

2. De vijf elementen

Of het nu begeleiding is bij ADD of burn-out, of de combinatie van beide, bij Essential Waves berust begeleiding op de volgende vijf elementen: therapie, coaching, verbeelding, intuïtie en … overgave en commitment.

Therapie

Begeleiding is altijd gericht op heling, heelwording op een diep niveau in jezelf. Helen wat verbroken of gebroken is in jezelf, maar ook herverbinden met de wereld om je heen, de ander. Vooral echter: met je persoonlijke Zijnslaag, je Essentie. Daarvoor is het nodig om door je pijn heen te gaan, tegen je intuïtie in. Dat gaat niet zonder begeleiding en vertrouwen. -> lees hier meer over Therapie.

Coaching

Om daarin te slagen bied ik je coaching. Coaching in het weer leren voelen, het verdragen van pijn, constructief zorgen voor jezelf, jezelf draagvlak geven, zelfacceptatie. Maar ook om heling te laten landen in je leven, waar het aankomt op zelfleiderschap, bied ik je coaching: in het ontdekken van je drijfveren in je werk, constructief communiceren met je partner. -> lees hier meer over Coaching.

Verbeelding

Het gaat niet alleen om opnieuw aansluiten bij je (onverwerkte) emoties en het ontwikkelen van logisch inzicht. We zeten óók je verbeeldingskracht, je beeld-denken en je artistieke creativiteit in. Jezelf uiten en spiegelen in artistieke zelfexpressie bijvoorbeeld, maar zeker ook in opstellingen en visualisaties. -> lees hier meer over Verbeelding.

Intuïtie

Je proces wordt gedreven door iets diep in jezelf – in interactie met mij als jouw therapeut. Het ontrolt zich op een gegeven moment vanzelf, we hoeven het alleen maar te volgen. Dat vraagt intuïtieve afstemming – op jouw Essentie, en van mij op jou. Daarom is het belangrijk naar die intuïtie te leren luisteren. -> lees hier meer over Intuïtie.

Transformerende ervaringen

De ‘kwintessens’ van therapie & coaching bij Essential Waves is: dat doorbraken bereikt worden door transformerende ervaringen. Niet door eindeloos praten, het ‘beter leren begrijpen’ van jezelf. Praten en reflectie volgen de ervaring, om haar een plek te geven, zijn werk te laten doen. Dàt dit werkt en hoe dit werkt – en hoe cliënten dat ervoeren – lees je op:

Een woelige zee wordt eens kalm. Een bosbrand is eens uitgewoed. Op elke ramp volgt stilte en herstel.

Deng Ming Dao

3. Praktisch: meer over duur en kosten

Veel hangt natuurlijk af van de problematiek, maar ook van hoe je zelf ermee aan de slag gaat. Stel je in op 8-12 sessies, maar je bent tot niets verplicht. Vertrouwend op het proces en onze werkrelatie gaan we van sessie tot sessie. Afhankelijk van hoe het proces zich ontrolt bepalen we of en hoe we verder gaan.

  • De ervaring leert dat je voor een serieus herstel- en groeiproces, zoals bij burn-out of ADD/ADHD, rekening moet houden met zo’n 10-14 sessies. Dat komt makkelijk neer op de kosten van een vakantie – dit is alleen een investering in de rest van je leven.
  • Kosten per sessie zijn verder afhankelijk van of je privé of via een werkgever sessies afneemt.
  • Besef ook, dat hoe meer je qua tijd en aandacht in je proces investeert, hoe sneller je gaat.
  • Kijk vooral hier voor meer informatie over hoe je een begin kunt maken, wat het kost en wat voor vergoedingen er mogelijk zijn.

Sessies duren één tot anderhalf uur en vinden naar wens plaats in mijn praktijk in Haarlem of online via Zoom. Even makkelijk en even effectief, dus waar je woont maakt niet uit.

Nieuwsgierig geworden?

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Naar hoe het voelt om met mij te werken? Lees dan meer over het belang van transformerende ervaringen. En hoe mensen die je voorgegaan zijn begeleiding “the Essential way” hebben ervaren. Wat waren hun ervaringen?

Of vraag meteen – via mijn contactformulier – een afspraak aan voor een intake-sessie (of eerst nog een kennismakingsgesprek). Daarna beslis je pas of je verder wil.

Het verplicht je dus nog tot niets (al is het niet gratis, zie nogmaals de pagina over tarieven en vergoedingen). Alleen al het praten over wat je bij mij brengt, helpt jezelf vaak meteen al een stuk verder.

seksualiteit en ADD

4. Waarom Essential Waves?

Waarom zou je kiezen voor mij, Gerphil Kerkhof, als jouw therapeut en coach? Ik noem een paar redenen ter overweging:

Ervaringsdeskundig en bewogen

Wat ik doe en hoe ik werk is diep verankerd in mijn eigen spirituele en persoonlijke ontwikkeling:

  • ADD/ADHD: mijn levensgeschiedenis is nauw verbonden met mijn eigen ADD ‘neurodesign’. Ik spreek je taal, weet hoe het bij jou werkt (en soms niet). Ik werd getroffen door de zelftwijfel en -afwijzing van mijn ADD-genoten. Wil me ervoor inzetten dat om te buigen naar zelfacceptatie en zelfliefde. We zijn het waard.
  • Burn-out: in 2015 raakte ik zelf in een burn-out, die ik aanging als een spirituele crisis, als groeipijn. Ik weet hoe zwaar het kan zijn om je weer op te richten, maar deze keer anders.

Levenservaring in ruimere zin

Ik ben in mijn 65 levensjaren vader en grootvader geworden; getrouwd, gescheiden en weer samenwonend; gestudeerd, werkloos geweest, omgeschoold, carrière gemaakt en mezelf opnieuw (uit)gevonden. Van daaruit help ik jou graag óók om jezelf (heruit) te vinden, en weet ik ook hoe lastig dat kan zijn.

Met de voeten in de modder

Als je burn-out bent of dreigt te worden, of met jouw AnDDers zijn op je werk worstelt: dan is het fijn te weten dat je coach 30 jaar ervaring in het bedrijfsleven heeft. Ik weet hoe het op de werkvloer toegaat, hoe organisaties werken en niet werken. Ik kan je ook specifieke coaching rondom werkplezier en motivatie bieden als je wil.

Niet op de laatste plaats: visie

Ik heb geleerd dat het enorm helpt als je je therapie-ervaringen kunt kaderen in een omvattende visie en benadering. Daarom heb ik per aandachtsgebied een heldere visie en benadering ontwikkeld die je na kunt lezen, gebaseerd op Zijnsoriëntatie.

Hierin verbind ik een spirituele kijk op groei, geluk en lijden, met inzichten vanuit de moderne psychologie en neurowetenschappen. Verbijzonderd voor:

  • Burn-out: dat in mijn visie alles te maken heeft met onverwerkte emoties en overlevingsmechanismen, getriggerd door stress.
  • AD(H)D: een ruimer perspectief gevende visie en benadering, één die ik uitvoerig en aansprekend uit de doeken doe in mijn webinar/online cursus. Ik raad je zeker aan om deze te volgen, het maakt de begeleiding alleen maar effectiever.