VASTGELOPEN?

Heb je weinig plezier in je werk? Weet je niet precies wat je wil? Zou je ook wel effectiever met de mensen in je omgeving om willen kunnen gaan? Dan kan INZICHT in je drijfveren en je natuurlijke werkstijl je de goede kant op helpen.

WERKPLEZIER
doen van je ècht wil

Begrijpen wat je drijft en hoe je bent is het halve werk.

Of de aanleiding nu je ADD of je burn-out is: werken aan jezelf ’the Essential way’ doet je Zelfbewustzijn groeien. Stelt je in staat meer en meer je leven in eigen hand te nemen.
We noemen dat Zelfleiderschap.

Werkplezier is vaak één van de dingen die je jezelf dan toewenst. Hoe je dat kunt realiseren wordt gaandeweg het proces al vanzelf wel duidelijk.

Soms is daar echter een extra duwtje in de rug nodig. Wat dan helpt is inzicht in wat je drijft. En wat je natuurlijke stijl van doen is. Daarvoor biedt Essential Waves specifieke “DISC- en drijfveren-coaching” – en méér.

werkplezier - weer in beweging gebracht

Confucius

“Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.”

1. Werk maken van werkplezier

De uitdaging: Veel mensen met AD(H)D of in een burn-out worstelen met hun werk. Er is een nijpend gevoel dat het niet past – of dat reïntegratie uiteindelijk niet zal werken. Dat het steeds maar even leuk is om te doen – en twijfel of er wel een alternatief voor je is dat beklijft.

Er is te weinig ruimte om te zijn wie je bent en tegelijk fijn productief en sociaal ingebed te zijn. Om bij jezelf – en trouw aan jezelf – te blijven, terwijl je je inzet met en voor anderen. Dat het spannend is om voor jezelf te staan, voor jezelf op te komen, terwijl je er óók voor en met je collega’s, leidinggevenden de hele setting erom wil zijn. En zo structureel werkplezier, arbeidsvreugde te beleven – en stress te kunnen verdragen.

Het leidt tot 12-banen/13 ongelukken, apathie of opstandigheid op het werk, over- of onderprikkeling en niet zelden een burn-out. Die eigenlijk een spirituele crisis is, getriggerd door je werk.

De weg voorwaarts: Een Zijnsgeoriënteerd traject van werken aan jezelf is dan de aangewezen weg: eerst het (rusten in) Zijn aanpakken – maar vervolgens ook het Doen: gaan Doen wat je ècht Wil. Daar is Zelfleiderschap voor nodig èn inzicht.

Daar kan ik je bij begeleiden

Vaak komt het al vanzelf, als gevolg van het werken aan je Zijn: het Zelfbewustzijn en de helderheid om te gaan doen wat je ècht wil. Maar soms is daar extra aandacht en inzicht voor nodig.

Dat doen we met interventies als:

  • DISC-coaching: geeft inzicht in je natuurlijke stijl van omgaan met je werk, je collega’s en de setting eromheen.
  • Drijfveren-coaching: biedt inzicht in wat je motiveert, van binnenuit aanzet, als prettig en verrijkend ervaart.
  • Alignment: brengt je ‘neurologische niveaus’, van Essentie via motivatie tot gedrag, ‘in lijn’: Zelfleiderschap.
verlangen naar innerlijke rust

2. DISC- en Drijfveren coaching

DISC- en Drijfveren coaching neemt een tweetal online psychologische tests als uitgangspunt. Daar krijg je ook netjes een analyserapport over. Dit rapport nemen we als uitgangspunt voor één of meerdere coaching sessies rondom jouw coachingvraag.

  • DISC geeft inzicht in je stijl van omgaan met je werk, je collega’s en de setting eromheen. Dat is in grote mate situatie-afhankelijk.
  • Drijfveren biedt inzicht in wat je motiveert, van binnenuit aanzet, waarom je in beweging komt. Dat staat dicht bij wie je bent.

DISC is een model (zie hier voor meer achtergrondinformatie) dat je helpt je om inzicht te krijgen in je eigen gebruikshandleiding: wat heb ik nodig om met plezier en de juiste effectiviteit te werken? En hoe dat zich verhoudt tot hoe je nu functioneert, je werk daar nu op aansluit.

Het helpt je ook om anderen beter te begrijpen, hoe hen zo doelmatig mogelijk aan te spreken. Bijvoorbeeld die ‘lastige’ teamleider van je.

Drijfveren kijkt een laagje dieper – naar welke factoren jou in belangrijke mate intrinsiek motiveren om je in te zetten. Op zo’n manier dat je er weer energie en voldoening aan ontleent. Kortom: waar ga je voor en wat boeit je minder? Kan je die drijfveren kwijt/opladen in je werk?

Drijfveren scoort je daarvoor op een 7-tal primaire drijfveren, afgezet tegen elkaar en het gemiddelde. Die maken iedere mens uniek.

“Vreugde gaat stromen wanneer de innerlijke harmonie toeneemt
en de verbondenheid met de buitenwereld groeit.“
Kees Kouwenhoven

3. Alignment: Zijn en Werk in lijn brengen

DISC- en Drijfveren coaching is veelal ingepast in een langduriger Zijnsgeoriënteerd traject. Dit bestaat uit vier fasen of sporen en in dit kader hebben we het vooral over het vierde spoor: de ontwikkeling van Zelfleiderschap. Andere instrumenten om te groeien in je Zelfleiderschap en Werkplezier zijn:

  • Neurologische Alignment – een NLP-techniek die we aan laten sluiten op het werk met je Essentie (Gestalte). Hiermee beogen we balans en aansluiting tussen je Zijn, je Essentie en je drijvende Zijnskwaliteit, je Persoonlijkheid en Drijfveren, je Waarden en Overtuigingen, Vaardigheden, Gedrag en Omgeving;
  • Zelf Actualisatie Plan – een instrument waarmee je richting en sturing geeft aan je eigen ontwikkeling, op persoonlijk vlak en op relevante levensgebieden, zoals je werk;
  • Strategisch marketing advies – jawel, we kunnen je ook helpen bij het ‘aligned’ op poten zetten van je bedrijf of werk.

4. Waarom Essential Waves?

Essential Waves | Gerphil Kerkhof is een gecertificeerd DISC- en Drijfverencoach. Hierbij werk ik samen met TalentFirst, één van de toonaangevende certificerende instellingen, coaching en trainingsinstellingen op dit gebied in ons land.

Daarnaast heb ik ruim 35 jaar succesvolle werkervaring bij meerdere (internationale) bedrijven èn als zelfstandig ondernemer (therapeut/coach). Tegelijk heb ik persoonlijke ervaring met het omgaan met burn-out en ADD. Meer over mij op mijn profielpagina.

Wil je meer weten over onze inzichten in en benaderingen van werk en werkplezier? Lees dan eens mijn artikelen over dit onderwerp:

Arbeidsvreugde – anatomie van bevlogenheid | De dynamiek van arbeidsvreugde | ADD aan het werk | Leiderschap: burn-out of bevlogenheid (2) | Motivatie en emotie bij ADD | ADD en burn-out 2: de wakkerliggers | ADD en burn-out 3: wat wèl werkt!

werkplezier vinden door in de modder te staan, aan de slag

5. Hoe dan?

DISC- en Drijfveren coaching vraagt een investering van €280 per deel (zakelijk: €350). Daarvoor krijg je een psychologische test (online), een rapport en een sessie van anderhalf uur.

Ik zal het je gaande een traject vanzelf voorstellen als mij dat zinvol lijkt, maar je kunt het ook zelf – ‘losstaand’ – bij mij aanvragen.

Marcus Aurelius

“Vergeet niet, het is de geheime kracht, diep in ons weggeborgen, die onze drijfveren stuurt; daar komt die overredende stem vandaan, daar ligt de kern van het leven, daar, zouden we zelfs kunnen zeggen, is de mens zichzelve.”