ERVARINGEN

Helen is … herverbinden met jeZelf. In transformerende ervaringen op het snijvlak van Voelende- en Zijnsstaat. Dat vraagt vertragen, verdragen, vertrouwen – naar binnen gaan. Hoe hebben cliënten dat/mij ervaren?

HELEN IN STILTE …
in transformerende ervaringen!

Zijnsgeoriënteerde therapie werkt door stil te worden, te voelen, nog meer te doorvoelen. Tot wat er ècht wil zijn (en altijd al was), dat als stroom van energie en liefde naar boven welt. Zijn werk mag doen.

Dus niet in de eerste plaats door praten, verklaren en begrijpen, hoe zinvol ook, maar vanuit de doorvoelde levendigheid en wijsheid in je Zelf.

Dat vraagt vertrouwen. Hoe hebben mijn cliënten dat proces – en mij als therapeut ervaren? Lees meer …

ervaringen van ontvouwing, van binnenuit

FRIEDRICH
NIETZSCHE

“Gedachten zijn de schaduwen van onze ervaringen, — altijd donkerder, leger, simpeler dan deze.”

ervaringen in de interactie, met het traject, de weg naar binnen, naar elkaar

Ik heb het werken met Gerphil altijd als zeer vertrouwd ervaren. Hij liet mij zien hoe ik lief kon zijn voor het kind in mij waar ik zo moeilijk van kon houden. Een warme, lieve man die het me schematisch overzichtelijk heeft gemaakt hoe ik als persoon van binnen in elkaar steek.

– Romy, 26, ADD –

Gerphil heeft mij erg geholpen bij in kaart brengen en het werken aan mijn persoonlijke problemen. Deze problemen zijn een paar jaar geleden gediagnosticeerd met ADHD. Dankzij Gerphil weet ik nu dat het bij mij grotendeels een ontwikkelingstrauma is dat ook geheeld kan worden. Dankzij hem heb ik meer inzicht gekregen in mijn gedrag en dit heeft mijn relatie met mijzelf en mijn directe omgeving veel beter gemaakt.

– Stephan, 53 jaar –

Ik heb de afgelopen jaren al veel (online) sessies achter de rug die me allemaal even dierbaar zijn. Zo’n sessie was voor mij altijd een oase van rust. Gerphil kijkt met volledige focus mee wat er gebeurt in je hoofd en wat voor gevoel dat in je lichaam geeft, zonder te oordelen. Op deze manier heb ik het idee dat ik de knoop kan ontwarren en het probleem kan terugbrengen tot de essentie. Ik kan nu met oefeningen ook zelf af en toe even kijken wat er aan de hand is.

– B. (vrouw, 45 jaar, ADD) –

De sessies met Gerphil hebben mij veel inzicht en wijsheid gegeven. De rust, integriteit, veiligheid en ruimte die hij biedt als ADD coach heb ik als zeer ondersteunend ervaren.

– Maria (56 jaar) –

Gerphil heeft mij tijdens mijn quest naar heling geholpen om de map in kaart te brengen, mijn wapens te versterken en om draken te verslaan. Toen ik begon was ik flink verloren en na het afsluiten van het traject kreeg ik vooral helderheid en zelfacceptatie. Ik ben hem enorm dankbaar.

– Lisa (29) –

Het traject met Gerphil heeft me meer innerlijke rust gegeven door te onderzoeken waar de spanning vandaan kwam en vervolgens door deze op te lossen. Gerphil heeft een plan, waardoor het niet alleen maar bij praten blijft. Ik heb Gerphil als geduldig, doortastend en consistent ervaren. Zo ben ik een stuk verder geholpen.

– Bob (35) –

Met Gerphil voelde ik meteen de klik. Ik zat wat vast met mijn ADHD-problematiek. Bij hem leerde ik in mijn lichaam zijn en uit mijn hoofd. Nooit eerder ervaarde ik dat “gegrond zijn”. Na de sessies is het enkel bergop gegaan met me, met enkel -af en toe – nog een knik naar beneden. Ik kan nog wel zestig zinnen schrijven maar ik kan je enkel aanraden een verkennend gesprek aan te gaan!

– Toon, 44, Leuven –

Ik ben ontzettend tevreden met de begeleiding die ik van Gerphil heb gekregen. Hij heeft me geholpen om inzicht te krijgen in waarom ik mezelf constant afwijs en bekritiseer. Zijn rustige energie en de prachtige oefeningen die hij met me heeft gedaan, hebben me echt geholpen om milder naar mezelf te zijn. Ik waardeer zijn toewijding en expertise enorm.

– Vrouw, 31, ADD –

Gerphil heeft me uitstekend geholpen met de verwerking van mijn burnout. Voor mij was het belangrijk dat hij niet aarzelde om zijn eigen ervaringen met me te delen, waardoor ik m’n eigen moeilijkheden beter kon begrijpen en accepteren. Zijn relevante oefeningen hebben me ook sterk geholpen om dichter bij mezelf te komen en te besluiten beter voor mijn eigen wensen en verlangens op te komen.

– Dick –

Herkenning en erkenning, maar bovenal de professionele, oprechte, empathische en liefdevolle begeleiding van Gerphil hebben bij mij een positieve beweging van wantrouwen naar weer gezond vertrouwen in werking gesteld. In het traject heb ik geleerd te verwelkomen wie ik ben, waardoor ik nu op mijn plek ben aangekomen.

– EJ (40), ADD/burn-out –

Door de begeleiding van Gerphil heb ik veel handvatten gekregen hoe ik weer in contact kon komen met mijn lijf. Door de oefeningen/tools die ik heb meegekregen in contact komen met delen van mij die heling en aandacht nodig hadden. Hierdoor werd de mist/drukte in mijn hoofd minder en kon mijn lijf weer wat meer tot rust kon komen. Ik vond Gerphil een erg fijne coach en voelde mij veilig dingen met hem te delen.

– MP, (28), ADD, Burn-out –

Ik heb Gerphil ervaren als een rustige en betrokken man met de nodige kennis en ervaringsdeskundigheid die mij door een moeilijke fase van mijn leven heen geholpen heeft. Hij heeft met mij samen aan een sterk fundament gebouwd van zelfliefde en compassie waar ik nu nog de vruchten van pluk.

Ondanks dat alles online gebeurde vanwege fysieke afstand en COVID, heeft dit nooit als een belemmering gevoeld.

– M.D. (vrouw, 44, ADD) –

Sinds en dankzij jouw therapie ben ik rustiger in mijn hoofd. Enkele dingen die veranderd zijn met vroeger is dat ik veel minder in de weerstand ga tegen mijn eigen gevoelens en mijn zachtheid. Ik praat makkelijker met vrienden en durf mijn kwetsbaarheid te tonen. Ik merk dat dat veel moois brengt en mijn vrienden (en ook nieuwe contacten) reageren er erg goed op.

Wat ik ook nog mee zou willen geven en waardoor ik elke keer graag weer naar een nieuwe sessie ging. Dat was de manier waarop jij me op een warme en deskundige manier begeleidde naar het binnenste van mezelf. Dat voelde altijd heel veilig.

– Ton (40), ADD –

Ik ben via Google bij Essential Waves terecht gekomen. Het “reguliere traject” bracht mij niet meer wat ik nodig had. De holistische aanpak maakte me nieuwsgierig. Vooral de uitgebreide teksten op de website van Gerphil spraken aan. Zonder enige kennis van Zijnsoriëntatie begon ik aan de eerste sessie.

Vandaag, na 12 sessies, voel ik mij een ander mens. Ik had burn-out klachten en last van depressieve gevoelens. Gerphil wist meteen goed te analyseren wat er aan de hand was. Zijn aanpak is helder, duidelijk en er zit een goede opbouw in. Ook is hij flexibel genoeg om hiervan af te wijken indien nodig. Gerphil laat veel kennis en kunde zien, daarnaast is hij een warm, hartelijk en empathisch mens. Je voelt je snel veilig en vertrouwd. Ook weet hij heel doortastend de kern van iets te verwoorden. Ik raad Gerphil van harte aan!

– Vera, 46 jaar –

So grateful for the work I’ve done over the last two years with Gerphil Kerkhof of Essential Waves. We worked together many years ago at LeasePlan and then reconnected when he joined as a guest on my podcast in 2020.

After that reconnection, I decided to work with him as my Life Coach. I’m not sure if that’s how he would explain himself, but this is how I can best describe the value that he brought to me. My journey has been to seek a deeper connection with myself so that I can be connected deeper in my relationships – both at home, in the community and at work.

I can’t recommend him highly enough for people who wish to take a step up in their lives by understanding and loving themselves even more deeply.

– Chris Parker –

Mijn traject met Gerphil van Essential Waves begon jaren geleden, toen ik kampte met een zware burn-out. Gerphil bleek niet alleen een enorm vermogen om te luisteren te hebben, maar is ook in staat om vervolgens met veel inlevingsvermogen de ‘wortel’ van het probleem boven water te halen en aan je uit te leggen. De sessies boden vervolgens een veilige setting om te reflecteren op mijzelf en met mijzelf aan de slag te gaan, te herstellen, en moeilijke periodes en momenten in mijn leven aan te gaan, die nu hun rust hebben gevonden. Zo ontstond een basis waarop ik lange tijd vooruit kan – en doe ik enkele van de oefeningen die hij mij gegeven hebt nog dagelijks. Bovendien, de aanpak van het schrijven van reflectieverslagen en het naluisteren van de opnames van de sessies droeg in belangrijke mate bij aan mijn vooruitgang. Mijn drie woorden voor hem zijn dan ook: hartelijk dank Gerphil!

– Christine –

Mijn sessies bij Gerphil raakten vrijwel meteen mijn diepste wezen. Hij is rustig en empathisch en legde al snel zijn vinger op de ‘zere’, onzekere plek die je als AD(H)D persoon kan hebben. Met vragen als, hoe zit het nu met mij, in de wereld en in mezelf, omdat ik me zo anders voel … Ik voelde me vaak door mijn associatieve denken en gedrag niet serieus genomen en een beetje dom zelfs. Terwijl ik diep van binnen weet dat dat niet klopt.

Doordat Gerphil mij naar binnen bracht en het innerlijk kind in mij ontdekte en aansprak, heb ik het ervaren als thuiskomen in mezelf. Hoe mooi je eigenlijk bent en er gewoon mag zijn.

Vooral het ZIJN aspect kwam als een bevrijding naar boven. Alle twijfels of ik wel of niet goed ben of goed reageer verdwenen als sneeuw voor de zon en ik voelde me ruim, licht en geaard.

– Eline –

In 2020 beleefde ik een zoveelste hectische periode in mijn leven en was bij mij de diagnose ADHD op 49 jarige leeftijd gesteld. Ik zocht naar hulp en zocht op internet “adhd en spiritualiteit”, want de reguliere hulp die ik tot dan toe had gehad sloeg bij mij niet aan. Ik kwam bij Gerphil terecht.

Ik voelde me begrepen en gehoord. Het voelde direct al vertrouwd en niets was gek. Het was een regelrechte verademing, om stil te staan,  mijn gevoelens te benoemen en te doorvoelen zonder er helemaal mee samen te vallen; vanuit mijn hoofd naar mijn lijf en hart. Gerphil leerde me om mezelf door mijn chaotische, hypergevoelige binnenwereld te gidsen. Via hem ben ik met Zijnsoriëntatie bekend geraakt en heb ik een basisjaar Zijnsoriëntatie gevolgd.

Het is me duidelijk geworden, dat Gerphil een heel kundige therapeut is. Hij weet Zijnsoriëntatie met ADHD te combineren. Dat is heel uniek en een absolute aanrader voor andere hooggevoelige ADHD-ers die overweldigd worden door hun eigen binnenwereld en de weg naar hun essentiële zelf kwijt zijn geraakt.

– Martina Janse –

Wat een mooi transformerend proces heb ik met Gerphil doorlopen. Ik heb genoeg therapieën gedaan maar heb me niet eerder zo goed gehoord en gezien geweten. Gerphil heeft een heel fijngevoelig luisterend oor en een heel prettige geduldige, zachte manier van communiceren. De verdiepende lichaamsgerichte oefeningen begeleidt hij op dezelfde empathische en rustige manier, wat ik als heel prettig heb ervaren. Wat voor mij ook heel goed werkte, was het maken van een verslag van de sessie, en het beantwoorden van vragen in een door Gerphil gemaakt format, waardoor je goed betrokken blijft bij je eigen proces (m’n dromerige brein vond dit heel fijn).

De daadwerkelijk oprechte betrokkenheid, en zijn diepgaande kennis!, in combinatie met zijn manier van praten en begeleiden, maakt Gerphil voor mij een bijzonder goede therapeut! (Lees ook zijn blogs op zijn site, echte aanrader!)

– Saskia (hooggevoelig/add, 50 jaar) –

1. Ervaringen met het traject

Wat de aanleiding ook is: een burn-out, een persoonlijke crisis. Of anders leren omgaan met je ADD, met je emoties, verleden of ‘het leven’, met jezelf en de ander. Het gaat er natuurlijk om wat een traject je uiteindelijk oplevert. Leidt het werkelijk tot ‘rusten in Zijn, doen wat je ècht wil’? Tot transformatie als in: heling en zelfbevrijding. Met meer trouw aan jezelf in stromende verbinding zijn? Mèt je ADD, voorbij burn-out herstel, bijvoorbeeld?

Kortom, werkt de benadering? Ervaar je echt dat de sleutel tot heling in het sleutelgat steekt van je pijn, je zelftwijfel, je ‘lastige gevoelens’, je trauma’s? Je rustiger wordt door juist je woede of verdriet toe te laten, in plaats van in te slikken? Dat je sterker wordt doordat je meer in je zachtmoedigheid durft te staan? Je meer in relatie kan ‘zijn’ door bij jezelf te blijven? Moediger worden door je onzekerheid te omarmen?

Als ik de ervaringen, ook die van mezelf in mijn eigen proces, mag geloven, dan is dat zo. Ik zie mensen daadwerkelijk rustiger, steviger, zachter, stromender worden. Speelser. En dat maakt mij blij.

“The decision to get to know myself through “Zijnsoriëntatie” was one of the best decisions and investments I made. It gave me clarity of not only who I am but also where I am heading to. Like beautiful reflections in his pictures, Gerphil showed me the way how to reflect inwards and from a foggy, blurred image create a new crystal clear one. Having a coach like Gerphil along this journey is a great gift. He is Gandalf of “Zijnsoriëntatie” who knows the magic of how to get where you’re heading to. His calmness gives a refuge in the daily chaotic noise which helps a lot to turn inwards and find rest in Being.” – Andrea.

2. Ervaringen met mij

De effectiviteit van welke vorm van psychotherapie ook staat of valt bij het vertrouwen en de match tussen therapeut en cliënt. De échte aandacht, de juiste toon en woordkeus, de sfeer, de vriendelijkheid en openheid om alles te kunnen zeggen en zijn. Ook al kan het soms ook confronterend zijn.

Dat hoeft niet vlekkeloos. Ook ik maak soms ‘fouten’, flap ik er zomaar iets uit, raak je even ‘in de wiek geschoten’. Het kan soms even schuren, maar er kan ook humor zijn. Soms is dat ’toevallig’ precies wat er nodig is, maakt het iets los, zonder dat ik dat bewust doe.

Soms ontroer je mij, laat ik dat zien. Kan je dat hebben, kan ik dat hebben? Hoeveel ruimte geef ik jou om dat te worden/zijn wie je altijd al was en wilde … zijn?

“Je oprechte aandacht, openheid en warme hart droegen de begeleiding. Ik was aangenaam verrast hoe online sessies zo ondersteunend kunnen zijn, ook tijdens diep emotionele processen. Je aanpak rust op de rijke grond van de Zijnsoriëntatie, wat ik erg waardeer, het bracht een ruimer perspectief. De visualisaties blijven me levendig bij, het zijn beelden waar ik blijf naar terugkeren. En de dingen die gevoelsmatig, in mijn lichaam, meer op zijn plaats vielen, waardoor ik belangrijke keuzes kon maken.” – Greet Heylen

JOHN
WELWOOD

“Door jezelf aan te raken op de plek waar je onaangeraakt voelt, gebeurt er iets nieuws en krachtigs. Het is zo eenvoudig, maar zo drastisch: je begint intrek in jezelf te nemen. Je gaat je eenzame hart weer bewonen en brengt het weer tot leven.”

3. Ervaringen met de sessies

De magie, de transformatie, gebeurt natuurlijk tijdens de afzonderlijke sessies. Vooral de sessies waarin je diep vertraagt, naar binnen gaat, durft te voelen, je je openstelt voor wat er in je leeft. Je gevoelens, je beklemming, je verlangen, je zachtheid. Dan dieper nog, als je erbij durft te blijven, … en je zoekgeraakte Zijnskwaliteiten als liefdesstroom of heftige levensdrift omhoog komt.

Dit ‘helemaal waar’ laten zijn – en onder woorden brengen (daar help ik je bij)  – dan gaat het stromen, wordt het hanteerbaar voor je vrije, zich bevrijdende (zelf)bewustzijn! Daarom is weer in je lijf kunnen zijn en weer voelen, wéten wat je voelt, zo belangrijk.

En praten dan? Praatsessies?

Zeker zullen er soms ook sessies zijn waarin er veel gepraat wordt. Waarin het hart wordt gelucht, ervaringen verklaard, informatie gedeeld. Ook om wat ervaren is, door reflectie en verklaring een plek geven. Zeker als je nog moeite hebt om echt naar binnen te gaan, zal praten je geleidelijk kunnen openen voor wat je pratend soms eigenlijk wil vermijden.

Maar toch …

Toch draait een transformerende sessie vooral om het ervaren van wat er diep van binnen, op een diepere gevoels- en zijnslaag, ècht leeft, naar bevrijding en manifestatie streeft.

Zo schrijft John Welwood over het ontvouwingsproces: “The unfolding that happens in psychological inquiry is a process of making implicit felt meaning explicit. It often begins with a diffuse kind of receptive attention to the whole felt sense of a situation, underneath all one’s different thoughts about it. […] when we tap into and speak from a diffusely felt sense, rather than just pouring out our thoughts about it, this allows a fresh articulation of what is true for us, which was not accessible or expressible before. It is only out of the initial blurriness that something fresh can unfold, which we may have vaguely sensed but not yet fully realized. Bron: Toward a Psychology of Awakening, p.90)

Dus mag er gestameld worden en naar woorden gezocht. Maar ook: dus zelfs als we praten zal ik soms even vragen: “maar wat voel je daarbij? In je lijf?” Daarom vormen ervaringsgerichte werkvormen als dieptewerk, opstellingen en visualisaties het kloppend hart van het traject. Onnavolgbaar wat deze voor een domino-effect kunnen hebben in je leven.

Zoals ik ook lezen mag in de sessie reflectieverslagen van cliënten. Om een indruk te geven (en niet meer dan dat) heb ik uit enkele daarvan een paar stukjes ontleend, zie hiernaast. Anoniem èn anders verwoord, want het blijft persoonlijk en vertrouwelijk. Puur om een idee te krijgen.

ervaringen met sessies die helderheid bieden

“Ik voel me een stuk rustiger en stabieler sinds de sessie, wat heel fijn is. Ik heb het idee dat de sessie me veranderd heeft, al is dat nog lastig in woorden te vatten. Wat ik wel kan zeggen is: er lijkt meer ruimte voor mij te zijn, en meer innerlijke kracht om te voelen wat ik wil.”

“Vandaag was er een soort doorbraak. Ik bereikte het kind in mij door haar te zeggen dat ik haar gevoelens begrijp. Dat ik er altijd voor haar zal zijn. Dat ze niets meer hoeft te verbergen of bang hoeft te zijn voor reacties van anderen. Ze mag er zijn. Het had eindelijk effect op haar – en op mij.”

“Deze sessie heeft mij meerdere inzichten gebracht. Ik was blij te merken dat er ook woede is in mij, net als bij andere mensen. Vooral ook de kracht te voelen die erachter ligt. Die kan ik goed gebruiken. Door er langer bij stil te staan, kan ik de verbinding erheen versterken, zodat ik in de toekomst dat gevoel en vooral ook de energie erachter meer kan toelaten. Ik krachtiger voor mijzelf en wat belangrijk voor mij is, kan staan.”

“Ik merkte tijdens de duidelijk hoe mijn autonoom zenuwstelsel uit balans is door die onderliggende oude paniek. Ik werd mij ervan bewust hoe ik vervolgens ‘zakte’ in mijn lijf, mijn energie rustiger werd, zodra ik kon ontspannen. Hoe belangrijk het dus is voor mijn welzijn om telkens bewust te ontspannen in de liefde. Dat 40 jaar verkramping geduld en mildheid nodig heeft om zachtjes los te laten.”

“We hebben de Huis van Zijn visualisatie gedaan. En dat was indrukwekkend. Het voelde echt als bij mezelf thuiskomen. En raakte me diep.”

“Het idee dat ik meer vrij ben. Gevoelde vrijheid. Tegelijk maakt dat ook een heleboel bij mij los.. omdat ik een onbekende weg inga. Patronen en overtuigingen loslaten is ook eng. Ik voel mij veranderen als persoon. Het gevoel dat er weer zoveel is gebeurd en verschoven sinds de laatste keer.”