Op moment van schrijven was het ruim drie jaar geleden dat ik zelf burn-out raakte. Dat ik volop in de overlevingsmodus ging, hoezeer ik mij tegelijk ook realiseerde dat dit vooral een spirituele crisis is. In zekere zin een geschenk, een ‘blessing in disguise‘.

Vanuit dat innerlijk weten en hoe ik dat voor mijzelf vertaalde, kwam al heel snel de behoefte op om mijn ervaringen te delen met ‘lotgenoten’. Toen, drie jaar en drie aanzetten later was het dan zover: er lag een boek dat ik je graag wil aanbieden. Voor niks, wat mij betreft.


 

Uitgangspunt

Het boekje is dan ook bedoeld als geschenk: voor jezelf, of voor iemand om wie je geeft die burn-out heeft. Als bemoediging.

Dat begint bij de instelling waarmee ik mijn burn-out inging. In mijn beleving was die instelling essentieel. Het uitgangspunt is: acceptatie en overgave. Dat het is zoals het is en dat het ergens goed voor is. Dat het daarom goed is om in je burn-out te (kunnen) verblijven, hoe vervelend dat tegelijk ook voor je is. Niet door erin te blijven hangen, in zelfbeklag of om een ander iets duidelijk te maken. Maar dus ook niet om er zo snel mogelijk weer uit te gaan en daarvoor hard je best te gaan doen. Zie het als een survivaltocht, een verblijf in de woestijn zoals de oude profeten. Om te luisteren wat er in je gezegd en beleefd wil worden. Als een spirituele crisis dus.

Hoe heb ik het van daaruit opgebouwd?

Dat luisteren naar jezelf keert terug in allerlei aspecten van je leven. Of het nu gaat om de verwerking van de heftige emoties die boven komen, of om je lichaamsgevoel. De omgang met mensen die je ongevraagd gaan helpen, vanuit hun rol, of met de mensen die je dierbaar zijn. Voor elk aspect schreef ik een hoofdstuk. Telkens begint dat hoofdstuk met mijn verhaal. Jouw verhaal is vast anders, maar het is naar mijn gevoel fijn te weten dat je niet alleen bent. Dat er herkenning is, met iemand die het ‘overleefd’ en doorstaan heeft. Dat je er ooit weer uit zult komen.

zelfhulpboek "Burn-out, en nu?"Zelf aan de slag

Uitgaande van mijn ‘overlevingsfilosofie’ en mijn ervaringen opgedaan tijdens mijn opleiding tot Zijnsgeoriënteerd coach en mijn eigen gecoacht worden, heb ik mijzelf actief ondersteund om met mijn burn-out om te gaan. De oefeningen die ik daartoe zelf deed heb ik ook opgenomen in dit boekje. De meeste kan je gewoon zelf doen, voor sommigen kan het prettig zijn om het met iemand anders te doen. Iemand die je vertrouwt.

Meer dan tekst alleen

Verder bevat het boekje een aantal gedichten en foto’s die ik maakte gedurende de aanloop naar, het verloop van en de nadagen van mijn burn-out. Dat maakt het, samen met de bondige tekst en eenvoudige structuur, (hopelijk) ook een fijn boekje om te lezen of gewoon door te bladeren. Een cadeautje!

Voor jezelf of als geschenk voor een ander

Zoals gezegd is het boekje sowieso een geschenk van mij. Je kunt het – gratis – als ebook ontvangen door het via onderstaande knop bij mij aan te vragen.

Je krijgt dan een email met de link om het te downloaden. Daarnaast is het ook fraai gedrukt te bestellen bij Blurb. Als paperback of met harde kaft is het een mooi geschenk voor jezelf, maar ook voor een zieke medewerker, collega, vriend of vriendin. Ik heb er geen marge op gelegd, je betaalt puur de druk- en verzendkosten voor Blurb. Ook die link tref je in de email.

Vergeet de coaching niet

Het boekje ondersteunt je vooral in de eerste zes maanden van je burn-out. In die maanden is méér te doen aan zelf-hulp dat dit boekje niet kan vervangen. Lees bijvoorbeeld eens mijn artikel Eerste Hulp-jezelf bij Burn-Out. Hoe fijn het boekje ook is, idealiter word je gedurende die maanden óók in staat gesteld je te laten ondersteunen door een burn-out coach. Zoals door mij.

Mocht je daar eens met mij een begin mee willen maken, neem dan contact met mij op. Zeker als je geraakt worden door mijn boekje en mijn artikelen over burn-out. Gebruik dan het contactformulier om met mij een afspraak te maken voor een eerste sessie of een kennismakingsgesprek. Dat kan zowel face-to-face in mijn praktijk in Haarlem, maar ook heel goed online.

Maar afgezien daarvan, ik ben gewoon benieuwd wat je ervan vindt. Dus voel je uitgenodigd om mij daarover te vertellen. Ik hoor graag van je.

© Gerphil Kerkhof | december 2018

 


Tot slot

Wil je het boekje graag hebben? Vraag het dan aan via mijn contactformulier. Naast dit boekje heb ik een hele reeks artikelen geschreven, waarin ik een integrale kijk op burn-out ontvouw – als basis voor mijn methodiek van burn-out coaching.

Wil je geen artikel missen? Abonneer je dan op mijn Nieuwsbrief – voor een bericht als er weer een publicatie is. Ben je geïnteresseerd in mijn benadering voor (Zijnsgeoriënteerde) coaching bij burn-out? Kijk dan hier voor wat ik voor je betekenen kan, of maak een afspraak voor een eerste sessie/kennismaking.