Het is inmiddels ruim drie jaar geleden dat ik zelf burn-out raakte. Dat ik volop in de overlevingsmodus ging, hoezeer ik mij tegelijk ook realiseerde dat dit vooral een spirituele crisis is. In zekere zin een geschenk, een ‘blessing in disguise‘.

Vanuit dat innerlijk weten en hoe ik dat voor mijzelf vertaalde, kwam al heel snel de behoefte op om mijn ervaringen te delen met ‘lotgenoten’. Nu, drie jaar en drie aanzetten later is het dan zover: er ligt een boek dat ik je graag wil aanbieden. Voor niks, wat mij betreft. Zeker als je het laat afdrukken: een mooi geschenk voor jezelf, of voor iemand die je lief is.

Uitgangspunt

Het boek begint bij de instelling waarmee ik mijn burn-out inging. In mijn beleving was die instelling essentieel. Het uitgangspunt is: acceptatie en overgave. Dat het is zoals het is en dat het ergens goed voor is. Dat het daarom goed is om in je burn-out te (kunnen) verblijven, hoe vervelend dat tegelijk ook voor je is. Niet door erin te blijven hangen, in zelfbeklag of om een ander iets duidelijk te maken. Maar dus ook niet om er zo snel mogelijk weer uit te gaan en daarvoor hard je best te gaan doen. Zie het als een survivaltocht, een verblijf in de woestijn zoals de oude profeten. Om te luisteren wat er in je gezegd en beleefd wil worden. Als een spirituele crisis dus.

Hoe heb ik het van daaruit opgebouwd?

Dat luisteren naar jezelf keert terug in allerlei aspecten van je leven. Of het nu gaat om de verwerking van de heftige emoties die boven komen, of om je lichaamsgevoel. De omgang met mensen die je ongevraagd gaan helpen, vanuit hun rol, of met de mensen die je dierbaar zijn. Voor elk aspect schreef ik een hoofdstuk. Telkens begint dat hoofdstuk met mijn verhaal. Jouw verhaal is vast anders, maar het is naar mijn gevoel fijn te weten dat je niet alleen bent. Dat er herkenning is, met iemand die het ‘overleefd’ en doorstaan heeft. Dat je er ooit weer uit zult komen.

Zelf aan de slag

Uitgaande van mijn ‘overlevingsfilosofie’ en mijn ervaringen opgedaan tijdens mijn opleiding tot Zijnsgeoriënteerd coach en mijn eigen gecoacht worden, heb ik mijzelf actief ondersteund om met mijn burn-out om te gaan. De oefeningen die ik daartoe zelf deed heb ik ook opgenomen in dit boekje. De meeste kan je gewoon zelf doen, voor sommigen kan het prettig zijn om het met iemand anders te doen. Iemand die je vertrouwt.

Meer dan tekst alleen

Verder bevat het boekje een aantal gedichten en foto’s die ik maakte gedurende de aanloop naar, het verloop van en de nadagen van mijn burn-out. Dat maakt het, samen met de bondige tekst en eenvoudige structuur, (hopelijk) ook een fijn boekje om te lezen of gewoon door te bladeren. Een cadeautje!

Voor jezelf of als geschenk voor een ander

Zoals gezegd is het boekje sowieso een geschenk van mij. Je kunt het gratis downloaden als PDF document vanaf de Burn-out, en nu? pagina op deze website. Het enige wat ik je vraag is je naam en emailadres achter te laten en je te abonneren op mijn (bijna) maandelijkse Nieuwsbrief.

Via de email die je daarvoor toegestuurd krijgt en een daarin ingesloten link kan je ook een gedrukt exemplaar bestellen. Dat gaat met printing-on-demand, bij Blurb. Een gedrukt boekje in paperback of met harde kaft is een mooi geschenk voor jezelf, maar ook voor een zieke medewerker, collega, vriend of vriendin. Ik heb er geen marge op gelegd, je betaalt puur de druk- en verzendkosten voor Blurb.

Geïnteresseerd? Ga dan meteen naar de pagina van waaraf je het boekje kunt aanvragen.

Boekje aanvragen

Vergeet de coaching niet

Het boekje ondersteunt je vooral in de eerste zes maanden van je burn-out. In die maanden is méér te doen aan zelf-hulp dat dit boekje niet kan vervangen. Lees bijvoorbeeld eens mijn artikel Eerste Hulp-jezelf bij Burn-Out. Hoe fijn het boekje ook is, idealiter word je gedurende die maanden bijvoorbeeld óók in staat gesteld je te laten ondersteunen door een burn-out coach. Zoals door mij.

Mocht je daar eens vrijblijvend met mij over willen praten, neem dan contact met mij op. Zeker als je geraakt worden door mijn boekje en mijn artikelen over burn-out en je woont of werkt niet te ver van Haarlem. Gebruik dan het contactformulier om met mij een afspraak te maken.

Maar afgezien daarvan, ik ben gewoon benieuwd wat je ervan vindt. Dus voel je uitgenodigd om mij daarover te vertellen. Ik hoor graag van je.

(c) Gerphil Kerkhof – december 2018

 


Tot slot

Wil je het boekje graag hebben? Klik dan hier en het wijst zich vanzelf. Naast dit boekje heb ik een hele reeks artikelen geschreven over burn-out. Wil je geen artikel missen? Abonneer je dan op de Nieuwsbrief – voor een bericht als er weer een publicatie is. Ben je geïnteresseerd in mijn benadering voor (Zijnsgeoriënteerde) coaching bij burn-out? Kijk dan hier voor wat ik voor je betekenen kan, of maak een afspraak voor een eerste sessie/kennismaking.