ESSENTIAL EXPRESSIONS

Beeld-taal is magie: fotografie – schrijven met licht – is een uniek spiritueel medium om anders te leren kijken, vooral ook naar jezelf.

MAAK EEN AFSPRAAK

VERBEELDING
van zelf- naar zijns-expressie

Verbeelding en kunstzinnige zelfexpressie voorzien in essentiële basisbehoeften van de mens. Zij dragen bij aan zelfinzicht en zelfbevrijding en daarmee aan onze levensvreugde.

We gebruiken hiervoor de fotografie op drie manieren:

Contemplatief – om ons te trainen in ‘in het hier en nu’ en bij onszelf te zijn; Intuïtief – als therapeutisch instrument tot zelfinzicht; Als spiegel – een portret als medium om met een ander oog te kijken in onszelf.

fotografie en verbeelding

EEN WERELD GAAT OPEN

Voor mij is contemplatieve of zen-fotografie een vorm van meditatie, waarin je gaat kijken als door de ogen van een kind.

1. Contemplatieve fotografie

Als je jezelf in een meditatieve en open-maar-alerte staat brengt, dan gaat er een wereld voor je open. Dat is wat je met contemplatieve of zen-fotografie in feite doet. Ik zie het vooral als een vorm van wandelmeditatie, waarin je gaat kijken als door de ogen van een kind.

Kijken als door de ogen van een kind

Er daalt dan een rust en openheid en vooral presentie op je neer, die buitengewoon bevrijdend en inspirerend aanvoelt. Het brengt je heel dicht bij zowel jezelf als het geziene (de Natuur, het Leven). Bovendien, er valt je dan ook opeens zoveel meer op: licht-donker contrast, kleuren en vormen, diepte en scherpte-vaagheid. Dingen die je voorheen niet zag, omdat je het niet verwachtte of zocht. En zo verruim je al doende je bewustzijn, je creatieve vermogens en levensvreugde.

Foto’s als bonus

Dat zich dat vertaalt in verrassende beelden, die je verwondering uitdrukken en overbrengen, is dan mooi meegenomen. Letterlijk. Ben je benieuwd wat dat aan beelden op kan leveren? Bekijk dan voor een kleine impressie mijn portfolio (zie hieronder), of bezoek anders mijn uitgebreide fotografie-website GeJa-Vu.

fotografie en zen

2. Intuïtieve fotografie

Verbeelding en kunstzinnige zelfexpressie zijn manieren om datgene in je dat nog geen woorden heeft maar wèl gehoord wil worden toch tot uitdrukking te brengen. Daardoor kom je ook meer over jezelf te weten. Dat geldt ook voor fotografie.

Laat je intuïtie het werk doen

Het idee is, dat wat in je leeft en niet begrepen wordt zich toch om ons heen laat zien. Onbewust valt ons oog erop en worden we ernaar toe getrokken om het dan als beeld vast te leggen. Dat beeld houdt je een spiegel voor, vraagt om begrepen te worden.

Naarmate we ons daar meer en meer van bewust zijn en erin getraind raken om naar onze beelden te luisteren, gaan we op een ander manier naar onze beelden en onszelf kijken. En geleidelijk ook woorden geven aan wat ons raakt.

Woorden geven aan je beeld

Met intuïtieve fotografie geef ik je opdrachten om intuïtief te gaan fotograferen. Gewoon in de buurt of in de natuur. Voor een bespreeksessie kies je uit je gemaakte foto’s één of twee die iets met je doen. Al is het maar verwondering. Die bespreken we dan in relatie tot wat jou in je leven nu bezig houdt.

Fotografie en coaching

Intuïtieve fotografie kan zo ook heel verhelderend en bevrijdend werken in het kader van een coaching of burn-out begeleiding traject. Mits fotografie een serieuze hobby van je is natuurlijk.

Neem contact op

“The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera.”

Dorothea Lange

“De verbeelding is een entree tot de werkelijkheid, ze zegt meer van de werkelijkheid dan de objectiviteit. Zij is de werkelijkheid door de geest gehaald, verhevigd en sprekender gemaakt.”

Willem Brakman

“De vluchtige beroering met iets dat tot onze verbeelding spreekt, is een beter tonicum voor ons psychisch gestel dan een diep borend en alzijdig onderzoek.”

Simon Vestdijk

“A great photograph is a full expression of what one feels about what is being photographed in the deepest sense and is thereby a true expression of what one feels about life in its entirety.”

Ansel Adams

“When words become unclear, I shall focus with photographs. When images become inadequate, I shall be content with silence.”

Ansel Adams

“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

“A great photograph is one that fully expresses what one feels, in the deepest sense, about what is being photographed.”

Ansel Adams

“All photographs are memento mori. To take a photograph is to participate in another person’s (or thing’s) mortality, vulnerability, mutability. Precisely by slicing out this moment and freezing it, all photographs testify to time’s relentless melt.”

Susan Sontag

“The more you actively look, the more the action will become intuitive and natural, subconscious and effortless. With practice, your eye will be intuitively and subconsciously drawn to the light, and the light will be drawn to your eye.”

Wayne Row

“Photographers tend not to photograph what they can’t see, which is the very reason one should try to attempt it. Otherwise we’re going to go on forever just photographing more faces and more rooms and more places. Photography has to transcend description. It has to go beyond description to bring insight into the subject, or reveal the subject, not as it looks, but how does it feel?”

Duane Michals

“There is in fact something obscene and sinister about photography, a desire to imprison, to incorporate, a sexual intensity of pursuit.”

William S. Burroughs

“We are often taught to look for the beauty in all things, so in finding it, the layman asks the philosopher while the philosopher asks the photographer.”

Criss Jami, Killosophy

“Photography is a magical kind of art that allows people to preserve time and moments, and to describe the world the way they see it.”

Sahara Sanders

3. Het ‘ware zelf’ portret

Het Ware-Zelf Portret probeert jouw Essentie in beelden te vangen. Dat levert krachtige, natuurlijke en zeer expressieve en persoonlijke portretten op.

Een sessie van hart tot hart

Daarvoor nodig ik je uit om met mij een dagdeel door te brengen in een omgeving die het beste bij je past: een natuurlijk of stedelijk landschap van jouw keus. Daar praten wij over wie jij ten diepste bent, hoe jij denkt en wat jij voelt bij het woord Zijn of Essentie.

En ondertussen fotografeer ik je op de momenten dat je even stil en bij jezelf bent. De krachtigste foto’s zet ik op kunstzinnige wijze om naar zwart/wit. Wat jij verder wil met die foto’s is aan jou.

Kijk jezelf nu eens

Het Ware-Zelf Portret is leuk en soms ook confronterend voor iedereen die zichzelf eens op een andere ‘blijvende’ manier in de spiegel wil zien.

Laat zien wie JIJ bent

Het Ware-Zelf Portret is extra interessant voor professionals die zich willen tonen zoals zij ten diepste zijn. Om mensen aan te spreken die willen kunnen zien wie de mens is achter de therapeut, medicus, spiritueel begeleider, yoga leraar, kunstenaar of filosoof. Bijvoorbeeld voor publicatie op je website of social media.

4. Concreet

Mijn verlangen is om bewustzijnsontwikkeling en fotografie met elkaar te verbinden. (Intuïtieve) fotografie kan in het kader een individueel coaching traject bijvoorbeeld heel goed bijdragen aan je groeiproces als mens. Daarnaast bied ik:

Workshops en Cursussen

Graag verwijs ik naar de avondcursus Zien en Zijn door Fotografie, een unieke cursus van vijf avonden en een werkdag, waarin het ontwikkelen van creatief bewustzijn&zien vanuit je hart centraal staat.

Het Ware-Zelf Portret

Geef je zelf een workshop of training op spiritueel gebied en wil je kijken of dit past binnen jouw concept? Probeer het dan eens met mij uit. Misschien komen we samen tot iets moois.

fotografie en zelfreflectie

HET WARE ZELF PORTRET

Het Ware-Zelf Portret is interessant voor mensen die zich willen tonen zoals zij in hun professionaliteit ten diepste zijn, om daarmee mensen aan te spreken die geïnteresseerd zijn in de mens achter de professional.

Portfolio

Voor een indruk van mijn portfolio heb ik drie kleine series bijeengebracht, die een illustratie vormen van respectievelijk contemplatieve fotografie (‘Zen’), Het Ware-Zelf Portret (‘Zijn’) en intuïtieve fotografie (‘Zin’).

Benieuwd naar méér? Kijk dan op mijn fotografie website www.geja-vu.nl.

fotogafie en contemplate

ZEN

fotografie en zelfbeeld

ZIJN

fotografie en intuïtie

ZIN