AVONDCURSUS
Zien & Zijn

Een unieke kijk op fotografie – als pad van persoonlijke groei

Is fotografie jouw grote liefde? Zou je je ziel en zaligheid nog meer in je fotografie willen leggen? Je fotografie een spiegel laten zijn voor wie jij in essentie bent? Dan is deze avondcursus iets voor jou.

Wat zoek je?

Je fotografeert al best een tijd. Je hebt ook al diverse cursussen gedaan. De techniek geloof je nu wel. Die heb je al prima in de vingers. Wat jij wil is je creativiteit naar een ‘next level’ brengen. Nog meer van jezelf kunnen leggen en herkennen in wat je doet, in wat je vastlegt. Je eigenheid ontdekken en verder ontwikkelen in jouw fotografie. Zicht krijgen op wat er door jou gezien wil worden. En hoe dat getoond wil worden.

Van je ogen naar je hart en terug

Hiervoor biedt deze unieke avondcursus een mooi kader. We noemen het een fotografische ontdekkingsreis van je ogen naar je hart en terug. Met elkaar kijken naar wat jou raakt, hoe je kijkt en geraakt wordt, wat je onbewuste je via jouw foto’s wil vertellen. Je zodoende meer en meer openstellen voor de ervaring buiten en in jezelf. Zo je eigenheid naar boven halen, in wat we je signatuur noemen.

Wat gaan we doen?

De cursus bestaat uit vijf donderdagavonden (zie hiernaast voor de details). Bovendien gaan we een zaterdag met elkaar naar buiten en aan de slag.

 • Gedurende de avonden krijg je theoretische kaderzettingen, workshops en oefeningen om samen te doen. Ook krijg je een aantal opdrachten mee voor thuis, zoals een portfolio opdracht, een bewerkingsopdracht en een fotografische opdracht die tijdens de avonden gepresenteerd en besproken worden.
 • Aspecten die daarbij aan de orde komen zijn onder andere het boven water halen van de emotionele expressie en de symbolische thema’s en beeldtaal in je werk, hoe jij jouw kleur geeft aan je beelden qua gevoel en stijl – en het ontwikkelen van je gevoeligheid daarvoor.
 • Op de zaterdag gaan we bijzondere wandel/kijk/beleef-oefeningen doen. Tussendoor fotograferen we natuurlijk ook, samen al doende onderzoekend hoe die oefeningen je fotografie beïnvloeden.

Je trainers zijn Gerphil Kerkhof en Michiel Goudswaard, beide ervaren fotografen en Zijnsgeoriënteerd coach. Wij stellen ons hieronder aan je voor.

Geïnteresseerd?

Deze eerste editie van deze avondcursus is al enige tijd geleden (2019). Mogelijk komt het nog eens tot een herhaling. Ben je geïnteresseerd in deelname voor een volgende editie? Mail ons dan via de knop hiernaast. Vermeld daarbij je adres- en contactgegevens. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Avondcursus Zien & Zijn: dieper gaan zien en zijn door fotografie

Wanneer, waar, hoeveel?

 • Eerste editie: 2019 – vijf avonden: 26 september, 17 oktober, 7 en 21 november en 19 december (19:30-22:30).
 • Plus zaterdag 5 oktober (10:00-15:00)
 • Avondlocatie: Flow Plaza, Zaanenstraat 18, 2022 CP  Haarlem.
 • Kosten: €345 (incl. BTW).

Onderwerpen

 • signatuur herkennen
 • portfolio analyse en presentatie
 • metaforisch kijken
 • no-mind-ness wandelmeditatie
 • mindful kijken
 • emotionele expressie/lading
 • thematiek
 • jouw bewerkingskleur aanbrengen
 • fotoserie opdracht met beeldtaal
 • zie ook hier en hier

ZIEN VANUIT JE HART

“Enkel met het hart kan men goed zien.
Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen.”
Antoine de Saint-Exupéry

De trainers

Michiel Goudswaard werkte 35 jaar als journalist en fotograaf bij Het Financieele Dagblad. Nu legt hij zich toe op de fotografie (portret, moderne dans en natuur) en heeft hij daarnaast een coachingspraktijk voor levensvragen in Amsterdam. Zijn dansfoto’s waren vorig jaar te zien op een solo-expositie in Naarden. Eerder dit jaar exposeerde hij zijn meditatieve natuurfoto’s bij galerie De Kunstraad in Boekel. Zie zijn foto’s hier.

‘Fotografie is cruciaal in mijn leven, omdat fotograferen voor mij dé manier is om mijn relatie met de wereld om mij heen te onderzoeken en mij daarmee te verbinden’.

Gerphil Kerkhof is gaandeweg zijn fotografische verbeelding leren ervaren als een spiritueel medium tot zelfinzicht en persoonlijke groei. De aanzet daartoe kwam van het boek Zen and the Magic of Photography. Momenteel is hij werkzaam als Zijnsgeoriënteerd coach vanuit zijn praktijk “Essential Waves” in Haarlem. Tegelijk is hij zich blijven ontwikkelen in zijn fotografie. Hij heeft diverse exposities in Baarn, Almere en Haarlem op zijn naam staan. Ook is hij secretaris van Fotogroep Haarlem. Zie zijn foto’s hier.

‘Fotografie beweegt zich in het grensvlak van verbeelding en werkelijkheid. Zij weerspiegelt het beeld dat we in ons hoofd en hart gemaakt hebben naar aanleiding van wat onze ziel ons heeft willen laten zien.’