AVONDCURSUS
Zien & Zijn

Een unieke kijk op fotografie – als pad van persoonlijke groei

Is fotografie jouw grote liefde? Zou je je ziel en zaligheid nog meer in je fotografie willen leggen? Je fotografie een spiegel kunnen laten zijn voor wie jij in essentie bent? Dan is deze avondcursus iets voor jou.

Wat zoek je?

Je fotografeert al best een tijdje. Je hebt ook al diverse cursussen gedaan. De techniek geloof je nu wel. Die heb je al prima in de vingers of het interesseert je eigenlijk niet. Wat jij wil is je hart nog meer kunnen leggen in wat je doet, wat je vastlegt. Je ontwikkelen als mens, als creatief en voelend wezen. Mindful in de wereld staan – door middel van je fotografie. En daarbij steeds meer zicht krijgen op wie jij bent.

Je ervaart ook, juist door je creatieve ontwikkeling, dat er diepere emotionele en spirituele lagen worden aangeraakt. Er komen gevoelens en verlangens naar boven waar je de vinger nog niet op kunt leggen. Maar ze dringen wel door in je beelden.

Een mooi kader

Hiervoor biedt deze unieke avondcursus een mooi kader. Met elkaar kijken naar wat jou raakt, hoe je kijkt, wat je onbewuste je via jouw foto’s wil vertellen. Je nog meer open stellen voor de ervaring buiten en in jezelf. Zo je eigenheid naar boven halen, in jezelf en in wat we je signatuur noemen – jouw handtekening in wat en hoe je fotografeert.

Het waar, wanneer en hoe van deze avondcursus?

De cursus begint op 26 september. Zij bestaat uit vijf donderdagavonden (zie hiernaast voor de details). Gedurende deze avonden krijg je theoretische kaderzettingen, workshops en oefeningen om samen te doen. Ook krijg je een aantal opdrachten mee voor thuis.

Bovendien gaan we een zaterdag met elkaar naar buiten. We gaan dan bijzondere wandel/kijk/beleef-oefeningen doen. Tussendoor onderzoeken we samen hoe die oefeningen je fotografie beïnvloeden.

We streven naar een groepsgrootte van 9 deelnemers. Je trainers zijn Gerphil Kerkhof en Michiel Goudswaard, beide ervaren fotografen en Zijnsgeoriënteerd coach. Wij stellen ons hieronder aan je voor.

Geïnteresseerd?

Geef je dan op door een email te sturen via de knop hiernaast. Vermeld daarbij je adres- en contactgegevens. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Anders leren zien en groeien door fotografie

Wanneer, waar, hoeveel?

 • Vijf avonden: 26 september, 17 oktober, 7 en 21 november en 19 december (19:30-22:30).
 • Plus zaterdag 5 oktober (10:00-15:00)
 • Avondlocatie: Flow Plaza, Van Zaanenstraat 5 in Haarlem.
 • Kosten: €345 (incl. BTW).

Onderwerpen

 • signatuur herkennen
 • portfolio maken
 • metaforisch kijken
 • no-mind-ness wandelmeditatie
 • contemplatief kijken
 • emotionele grondtoon
 • thematiek
 • jouw bewerkingskleur
 • beeldtaal opdracht
IK WIL ME OPGEVEN

ZIEN VANUIT JE HART

“There is a crack in everything, That’s how the light gets in.”

De trainers

Michiel Goudswaard werkte 35 jaar als journalist en fotograaf bij Het Financieele Dagblad. Nu legt hij zich toe op de fotografie (portret, moderne dans en natuur) en heeft hij daarnaast een coachingspraktijk voor levensvragen in Amsterdam. Zijn dansfoto’s waren vorig jaar te zien op een solo-expositie in Naarden. Eerder dit jaar exposeerde hij zijn meditatieve natuurfoto’s bij galerie De Kunstraad in Boekel. Zie zijn foto’s hier.

‘Fotografie is cruciaal in mijn leven, omdat fotograferen voor mij dé manier is om mijn relatie met de wereld om mij heen te onderzoeken en mij daarmee te verbinden’.

Gerphil Kerkhof is gaandeweg zijn fotografie – verbeelding – leren ervaren als een spiritueel pad tot zelfinzicht en persoonlijke groei. Momenteel is hij werkzaam als Zijnsgeoriënteerd coach vanuit zijn praktijk “Essential Waves” in Haarlem. Tegelijk is hij zich blijven ontwikkelen in zijn fotografie. Hij heeft diverse exposities in Baarn, Almere en Haarlem op zijn naam staan. Ook is hij secretaris van Fotogroep Haarlem. Zie zijn foto’s hier.

‘Fotografie beweegt zich in het grensvlak van verbeelding en werkelijkheid. Zij weerspiegelt het beeld dat we in ons hoofd en hart gemaakt hebben naar aanleiding van wat onze ziel ons heeft willen laten zien.’